30.000 kankerpatiënten per dag geholpen met medische isotopen uit Petten
Bewustwordingscampagne 30.000perdag vandaag van start
Petten, 31 oktober 2017 – Medische isotopen zijn onmisbaar bij het opsporen en bestrijden van kanker. De vraag ernaar zal de komende 20 jaar hard toenemen, terwijl het aanbod afneemt. Om de wereld van medische isotopen in beeld te brengen is vandaag het platform 30.000perdag.nl gelanceerd. Doel ervan, en van de bijbehorende campagne, is bewustzijn creëren dat Nederland voorop moet blijven lopen in de behandeling van kanker.
Toekomstbeeld
Naar verwachting zal de komende 20 jaar het aantal kankergevallen met 70% stijgen. Gelukkig wordt de gezondheidszorg continu beter, mede door inzet van medische isotopen. Echter, wereldwijd zijn er slechts 6 reactoren die medische isotopen kunnen produceren, waarvan er één volgend jaar sluit. De vraag naar medische isotopen neemt wereldwijd dus toe, terwijl het aanbod afneemt.
30.000perdag.nl
Op 30.000perdag.nl is een online informatiepark gebouwd waar iedereen een virtueel bezoek kan brengen aan verschillende onderdelen van de productieketen van medische isotopen: van grondstoffen tot reactor in Petten tot toepassingen in het ziekenhuis. Een complexe wereld wordt zo op een begrijpelijke manier uitgelegd. Door het openstellen van deze wereld wil NRG, de organisatie achter de reactor in Petten, aan (ex)kankerpatiënten en hun omgeving laten zien wat er nodig is om kanker te kunnen behandelen – en support vragen voor het belang van medische isotopen en goede kankerbehandeling in Nederland.
Iedereen kan support laten zien door de Facebookpagina 30.000perdag te liken. Verder zijn er T-shirts te bestellen via 30.000perdag.nl, waarmee zowel ex-patiënten als supporters hun steun kunnen betuigen. Het is de bedoeling dat supporters die plaatsen op hun social media met #30000perdag.
Ex-kankerpatiënten spelen hoofdrol in campagne
In de campagne worden 3 video-interviews ingezet met mensen die kanker overleefd hebben. De interviews zijn afgenomen door presentatrice Fien Vermeulen, die zelf lymfeklierkanker heeft overleefd. Fien neemt de ex-patiënten Anouk (26), Alexander (42) en Manon (34) in de auto mee richting de onderzoeksreactor in Petten, waar zij vertellen over hun bijzondere ervaringen in tijden van onzekerheid. Elk staan zij voor één van de 30.000 mensen per dag die baat hebben (gehad) bij medische isotopen.
Anouk werd in 2014 op 22-jarige leeftijd gediagnostiseerd met kanker. Ze is nu 26 jaar en officieel schoon verklaard. In Anouks verhaal staan haar positiviteit, kracht en vertrouwen in het herstelproces centraal. Alexander kreeg in november 2013 zijn diagnose, zijn motto en mentale motivatie hebben hem door een moeilijke periode geholpen. Trainen voor zijn triatlon hield hem op de been, hij voelt zich nu sterker dan ooit. Manon werd de dag voor kerstavond 2015 verrast door een verontrustend telefoontje van haar huisarts. Nu is ze nog geen jaar beter en weet heel goed wat ze wil en ziet haar leven als een soort bonustijd. Haar ervaring met kanker is de drive geworden in haar leven om alles eruit te halen wat erin zit.