Elke ziekte  heeft invloed op een gezinsleven. Een vader of moeder of broer of zus, die ziek thuis is b.v. met de griep kan niet zoveel tijd besteden aan de familie als normaal. De zieke krijgt misschien wel speciale aandacht en jij moet misschien wel helpen in en om het huis. Maar meestal is de zieke niet zo lang ziek en wordt het gezinsleven al snel weer zoals het normaal was.

Maar wanneer iemand kanker heeft, dan is het anders. Hij of zij heeft speciale medische behandelingen nodig en moet misschien wel vaak naar het ziekenhuis  De mensen in de familie kunnen bezorgd zijn. Ze zijn bezorgd om de persoon met kanker en bezorgd om zichzelf. Kanker is een ernstige ziekte en het kan beangstigend zijn als je niet zeker weet of de persoon met kanker weer beter zal worden of niet. Gelukkig genezen steeds meer mensen!

Verschillende mensen, verschillende reacties
Mensen in je  familie kunnen verschillend reageren als in een een familie iemand kanker heeft. Ze kunnen bang of boos zijn. Ze kunnen moe of zenuwachtig zijn over de toekomst. Sommige personen kunnen juist doorgaan alsof er niets aan de hand is. Als jij van streek bent, dan vraag je je misschien zelfs af,  of ze wel geven om het familielid dat kanker heeft. Het is belangrijk om te onthouden dat elk persoon op zijn eigen manier reageert. Jij wordt misschien boos. Andere familieleden beleven het weer anders.. Het is vaak beter om met hen te praten, dan boos te blijven. Als je praat, kun je begrijpen waarom ze reageren, zoals ze reageren.

Interessante weblinks

Loop eens binnen in een inloophuis in je buurt, zij kunnen ja vaak heel goed op weg helpen | je kan ze hier vinden | IPSO
SDK heeft zelf een inloophuis in Medemblik opgezet.  Deze is zelfstandig sinds mei 2013 onder de naam|  Stichting Inloophuis Medemblik