Leukemie is een kwaadaardige ziekte van het beenmerg waarbij het lichaam veel te veel witte bloedcellen aanmaakt. Ook functioneren ze niet goed. Er bestaan verschillende vormen van leukemie Bij de acute vorm ontstaan de klachten binnen enkele weken, bij chronische leukemie duurt dat vaak veel langer. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt op basis van het celtype van de abnormale witte bloedcellen. De meest voorkomende vormen zijn lymfatische en myeloïde leukemie. algemeen..

Symptomen:

 • Vermoeidheid
 • Bleke gelaatskleur
 • Kortademigheid bij inspanning, vergroting van lever en milt
 • Zwellingen in oksels, nek en liezen door vergrote lymfeklieren (pijnloos)
 • Koorts
 • Nachtzweten,
 • Gewichtsverlies
 • Bloedingen (die lang aanhouden)
 • Snel bloedend tandvlees
 • Blauwe plekken
 • Terugkerende infecties.

 Interessante weblinks:

Informatie over kanker, de diagnostiek en de·behandeling ·in het UMC Utrecht.·Doel is·dat u de informatie vindt waar u op dat moment behoefte aan heeft. Daarom helpen patiënten en professionals mee bij het maken van deze website. Deze website is een zelfstandige website.
De plaatsing van deze link is op verzoek van het UMC Cancer centre 

Internationale weblinks:

 Informatie over leukemie:

Acute lymfatische leukemie
Bij acute lymfatische leukemie is er sprake van een plotselinge ongecontroleerde deling van de jonge bloedvormende cellen in het beenmerg die nog niet ver zijn uitgerijpt. Deze cellen heten ook wel blasten. De bloedvormende cellen blijven in een bepaalde ontwikkelingsfase hangen. Deze onrijpe cellen hopen zich vervolgens op in het beenmerg en verdringen de gezonde cellen. Door de ophoping komt er een gebrek aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes. De overmaat aan kwaadaardige bloedvormende cellen (blasten) kunnen zich ophouden in het beenmerg, maar kunnen ook in het bloed verschijnen. Via het beenmerg en het bloed kunnen de kwaadaardige cellen zich verspreiden en ook in andere organen terechtkomen, zoals in de milt, de lever of de lymfeklieren.

Acute myleoïde leukemie
Bij acute myeloïde leukemie is er sprake van een plotselinge ongecontroleerde deling van de jonge bloedvormende cellen in het beenmerg die nog niet ver zijn uitgerijpt. Deze cellen heten ook wel blasten. De bloedvormende cellen blijven in een bepaalde ontwikkelingsfase hangen. Deze onrijpe cellen hopen zich vervolgens op in het beenmerg en verdringen de gezonde cellen. Door de ophoping komt er een gebrek aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes. De overmaat aan kwaadaardige bloedvormende cellen (blasten) kunnen zich ophouden in het beenmerg, maar kunnen ook in het bloed verschijnen. Via het beenmerg en het bloed kunnen de kwaadaardige cellen zich verspreiden en ook in andere organen terechtkomen, zoals in de milt, de lever of de lymfeklieren.
 

Chronische Lymfatische leukemie
Chronische lymfatische leukemie is een vorm van beenmergkanker, net zoals de vormen acute myeloïde leukemie, acute lymfatische leukemie, chronische myeloïde leukemie, multipel myeloom of de ziekte van Kahler en myelodysplasie (een zeldzame vorm).
  Chronische lymfatische leukemie komt het meest voor bij ouderen mensen, al kunnen jongeren ook soms een chronische lymfatische leukemie ontwikkelen.Bij een chronische lymfatische leukemie is er sprake van chronische ongecontroleerde deling van lymfocyten in het beenmerg en het bloed. De lymfocyten behoren tot de categorie van de witte bloedcellen (zie tekening). Deze lymfocyten zijn blijven hangen in een bepaalde ontwikkelingsfase, ze rijpen niet verder uit naar volledig functionerende lymfocyten. Deze onrijpe lymfocyten zitten vooral in het beenmerg en het bloed. Ook kunnen ze zich ophouden in alle organen die veel lymfocyten bevatten, zoals de lymfeklieren en milt.

Chronische myeloïde leukemie?

Chronische myeloïde leukemie is een vorm van beenmergkanker, net zoals de vormen acute myeloïde leukemie, acute lymfatische leukemie, chronische lymfatische leukemie, multipel myeloom (ziekte van Kahler) en myelodysplasie, een zeldzame vorm.
Bij chronische myeloïde leukemie is er een chronische ongecontroleerde deling van de cellen in het beenmerg zodat geen normale uitrijping van de cellen plaatsvindt. Er ontstaat dan een grote toename van cellen in verschillende rijpingsstadia. Het gaat hier vooral om cellen uit de zogenaamde myeloïde reeks, vandaar de naamgeving.

De diagnose kan in het laboratorium vaak worden gesteld door een bloedonderzoek en een beenmergpunctie. Een chronische myeloïde leukemie kenmerkt zich in veel situaties door een groei van de milt. Dit kan opgemerkt worden door een zwelling linksboven in de buik.

 Bron: hematologienederland.nl

Lotgenoten:

Patiëntenverenigingen:

Wijziging of aanvulling doorgeven?

Hier uw wijziging, graag met volledige url