Wat is lymfe-oedeem en hoe ontstaat het?

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen het produceren en het afvoeren van vocht. Lymfeoedeem ontstaat door een stoornis in het lymfatisch systeem. Het lymfatisch systeem is een afvoersysteem voor weefselvocht met daarin opgelost grote eiwitten. Niet alle afvalstoffen kunnen namelijk door het bloed worden afgevoerd; de grootste eiwitdeeltjes kunnen alleen via de lymfevaten uit het weefsel komen. Deze eiwitten zorgen voor een aanzuiging van vocht als ze in het weefsel blijven, waardoor een oedeem uiteindelijk kan ontstaan, of continu kan aanwezig blijven.

Het lymfevocht wordt door de lymfevaatjes vervoerd; deze vaatjes bevatten kleppen, zodat het opgenomen lymfevocht niet terug kan stromen. Het vervoer gaat van de kleine vaatjes naar de grotere vaten. Met name in de liezen en de oksels zijn grotere lymfvat stations; de lymfeknopen. Deze lymfeknopen functioneren als filters. Uiteindelijk komt de lymfestroom onder het sleutelbeen links en rechts in de bloedbaan terecht. Daar mengt het lymfevocht zich met het aderlijk bloed en wordt in de bloedcirculatie opgenomen.

Wat is lymfedrainage?
Lymfedrainage is een methode waarbij middels een rustige en zachte massage techniek wordt gezorgd dat oedeem dat zich heeft opgehoopt in het weefsel beter afgevoerd wordt via de lymfevaten (lymfeoedeem). Bij manuele lymfedrainage worden d.m.v. een pompende beweging de lymfe-capillaren (zeer kleine vaatjes) gevuld. Doordat de huid tijdens de drainage telkens iets gerekt wordt, trekken reflexmatig de lymfvaatjes samen waardoor er een afvoerend effect ontstaat. Hierdoor zal de zuurgraad zich normaliseren, zal fibrosering (bindweefselvorming) worden voorkomen of versoepeld en wordt de transportcapaciteit verhoogd tijdens de behandeling tot enkele uren na de behandeling. Bron tekst Fysiotherapie oosterpoort

Interessante weblinks: