Oudere patiënten met kanker en patiënten met een slechtere voorspelling onthouden weinig van de gesprekken met hun arts of verpleegkundige. Als aandacht wordt besteed aan hun emoties, dan herinneren patiënten zich meer, zo blijkt uit het onderzoek waarop NIVEL-onderzoeker Jesse Jansen 23 april promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Patiënten met kanker, kunnen weinig reproduceren van de gesprekken met hun arts of verpleegkundige. Vooral patiënten die ouder zijn en patiënten met een slechtere voorspelling hebben hier moeite mee. Ouderen onthouden niet meer dan een kwart van de adviezen die verpleegkundigen geven tijdens een voorlichtingsgesprek over chemotherapie.

Emoties
Niet alleen leeftijd en voorspelling spelen een rol. Hoe meer wordt gesproken over de voorspelling en hoe meer informatie er wordt gegeven, hoe minder de patiënten onthouden. Als emoties worden genegeerd, dan onthouden patiënten minder. Als daarentegen emoties wel worden opgepikt, dan herinneren patiënten zich meer. Jesse Jansen: ‘Het is daarom belangrijk dat artsen en verpleegkundigen patiënten uitdrukkelijk vragen naar hun behoefte aan informatie. Verder is het belangrijk te reageren op emotionele signalen en ervoor te zorgen dat de communicatie hierbij aansluit.’

Partner of kinderen
Ook de aanwezigheid van een partner of kinderen kan patiënten helpen bij het onthouden van de informatie. Hoewel ook naasten slechts een deel onthouden van wat er wordt gezegd, zijn dat deels andere dingen. Echter, consulten duren langer als een partner of kinderen erbij aanwezig zijn en patiënten die alleen naar het consult komen onthouden niet automatisch minder van het gesprek. Jansen: ‘Dit betekent dat patiënten die graag iemand meenemen naar het consult, zeker gestimuleerd moeten worden om dit te doen. Patiënten die liever alleen naar het gesprek komen, hoeven echter niet te worden overtuigd toch iemand mee te nemen.’ (gesprek opnemen mag tegenwoordig)

Bij het onderzoek waren Australische en Nederlandse patiënten met verschillende vormen van kanker betrokken. De patiënten werd gevraagd naar de informatie die de specialist of verpleegkundige had gegeven tijdens het consult. Wat de patiënten zich uit de consultennog wisten werd vergeleken met wat er op opnamen van de consulten te horen was. Bron: NIVEL

 

Interesssante weblinks

Gerionne | zet zich in voor ouderen met kanker Gerionne

 

Lotgenoten:

Patiëntenverenigingen:

Wijziging of aanvulling doorgeven?

Hier uw wijziging, graag met volledige url