Interessante weblinks:

Preventie! Kun je kanker voorkomen? Ja, soms, maar zeker niet altijd:

Bepaalde vormen van kanker kunnen worden voorkomen en de algemene gezondheidstoestand kan worden verbeterd door een gezondere levenswijze aan te nemen maar helaas geldt dat niet voor alle kankersoorten. Met name zij die erfelijk bepaald zijn.

  1. Rook niet. Rokers, stop zo spoedig mogelijk met roken en rook niet in de aanwezigheid van anderen Wij gaan hier verder niet meer op in. iedereen weet  onderhand dat roken dodelijk is zie ook stivoro.nl
  2. Als u alcoholische dranken nuttigt, zij het bier, wijn of sterke drank, matig uw consumptie.
  3. Verhoog uw dagelijkse portie groenten en vers fruit. Eet regelmatig graanproducten met een hoog vezelgehalte.
  4. Voorkom overgewicht, neem meer lichaamsbeweging en eet minder vet.
  5. Vermijd buitensporige blootstelling aan de zon en voorkom vooral zonnebrand tijdens de kinderjaren.
  6. Pas strikt de voorschriften toe die bedoeld zijn om blootstelling aan bekende kankerverwekkende stoffen te voorkomen. Volg alle gezondheid- en veiligheidsvoorschriften op bij stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Meer vormen van kanker kunnen worden genezen indien zij vroegtijdig worden ontdekt
  7. Ga naar de dokter als u een knobbel ontdekt, of een wond die niet geneest (ook in de mond), een moedervlek die van vorm, grootte of kleur verandert, of bij abnormaal bloedverlies.
  8. Ga naar de dokter als u aanhoudende problemen hebt, zoals hardnekkige verkoudheid, voortdurende heesheid, een verandering in de stoelgang of het plassen, of een onverklaard gewichtsverlies.

Voor vrouwen:

9. Laat regelmatig een baarmoederhalsuitstrijkje maken. Neem deel aan georganiseerde screening programma’s voor baarmoederhalskanker.
10. Controleer uw borsten regelmatig. Neem deel aan georganiseerde mammografie screening programma’s wanneer u boven de 50 bent.

Je omgeving is belangrijk ten aanzien van kanker:

Heel veel kanker wordt veroorzaakt door de omgeving waar je woont en werkt. Pesticiden, toevoegingen aan voeding, de werkplaats, verf, make-up, drugs, roken, ja zelfs wat je moeder vroeger deed, kan invloed hebben op jouw leven.

_____________________________________________________

Lotgenoten:

Patiëntenverenigingen:

Wijziging of aanvulling doorgeven?

Hier uw wijziging, graag met volledige url