Interessante weblinks:

Wat kun je zelf doen:

Maak afspraken en doe er zelf ook wat aan. Spreek met de leiding van je school af dat je een vast aanspreekpersoon krijgt. Een decaan of docent waar je veel vertrouwen in hebt. Schrijf voor je medeleerlingen en docenten  een open brief. Leg daarin uit wat er aan de hand is, maar ook wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Daarbij mag je rustig je eigen angst uitspreken. Vertel ook dat vermoeidheid en concentratie één van je grootste problemen kunnen zijn en dat behandelingen ‘n grote aanslag op je lichaam plegen en op je welzijn.

Misschien moet je voor de klas eens uitleggen wat je ziekte betekent! Vraag aan je docent of hij hieraan wil meewerken. Er is héél veel informatie te vinden. Je mede-leerlingen gaan er  ‘na je uitleg’ vast anders tegen aan kijken. Probeer aan folders te komen of nog beter beeldmateriaal om je verhaal te ondersteunen.

Je bent wel ziek, maar  je bent je ziekte niet!

Vraag of iedereen je vooral wil blijven behandelen zoals ze deden vóórdat je ziek werd. Leg ook uit dat je wellicht lessen zal moeten missen. Vraag daarin steun. Wie wil me helpen? Wedden dat er mensen zijn die voor je klaar staan en dat ze je besluit om dit met hen te delen moedig vinden. Ben je langer van school, denk dan eens aan een nieuwsbriefje van…jou.

TIPS:

  1. Universiteiten en hogescholen hebben vaak een apart fonds
  2. Informeer ook naar praktische zaken als extra voorzieningen en aanpassingen in de school.

Lotgenoten:

Patiëntenverenigingen:

Wijziging of aanvulling doorgeven?

Hier uw wijziging, graag met volledige url