Interesante weblinks:

Stamceltransplantatie is een ondersteunende behandeling.
Een aantal patiënten krijgt chemotherapie en/of radiotherapie in een hoge dosering toegediend. Deze behandeling vernietigt naast zieke cellen ook gezonde cellen in de beenmergholte. Daarom worden ná een behandeling met hoge dosis chemotherapie en/of radiotherapie gezonde, goedwerkende stamcellen aan de patiënt toegediend. Dit kunnen stamcellen van de patient zelf zijn of van een donor. Stamcellen worden vóór de behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie afgenomen. De gezonde stamcellen zorgen voor herstel van het beenmerg. (tekst bron;  KWF/kankerbestrijding)

Hoe gaat het in z’n werk?
Bij een chemokuur worden niet alleen kankercellen gedood, maar ook gezonde cellen. Zoals die van het beenmerg. Beenmerg is onmisbaar voor ons afweersysteem. Het is dus zaak dat het beenmerg na toediening van de cytostatica zo snel mogelijk weer op het oude peil komt. Om dit te bereiken wordt vóór de chemokuur bloed bij u afgenomen. Hieruit worden ‘stamcellen’ gefilterd – dit zijn cellen die nog geen specifieke kenmerken hebben. De stamcellen worden buiten het lichaam gekweekt en, nadat de cytostatica is toegediend, met grote hoeveelheden in het lichaam gespoten. Een deel van de stamcellen wordt beenmergcel waardoor uw natuurlijke afweer versneld op het oude peil komt.
(tekst bron NKI/AVL)

Informatie over kanker, de diagnostiek en de behandeling  in het UMC Utrecht. Doel is dat u de informatie vindt waar u op dat moment behoefte aan heeft. Daarom helpen patiënten en professionals mee bij het maken van deze website. Deze website is een zelfstandige website. De plaatsing van deze link is op verzoek van het UMC Cancer centre link naar de website.

Stamceltransplantatie is een ondersteunende behandeling.
Een aantal patiënten krijgt chemotherapie en/of radiotherapie in een hoge dosering toegediend. Deze behandeling vernietigt naast zieke cellen ook gezonde cellen in de beenmergholte.  Daarom worden ná een behandeling met hoge dosis chemotherapie en/of radiotherapie gezonde, goedwerkende stamcellen aan de patiënt toegediend. Dit kunnen stamcellen van de patiënt zelf zijn of van een donor.
Stamcellen worden vóór de behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie afgenomen. De gezonde stamcellen zorgen voor herstel van het beenmerg.

Lotgenoten:

Patiëntenverenigingen:

Wijziging of aanvulling doorgeven?

Hier uw wijziging, graag met volledige url