Meer informatie over weke delen sarcomen

Wat is een weke delen sarcoom?

Ook in de weke delen van het lichaam kunnen tumoren ontstaan. Weke delen zijn weefsels die zich onder de huid, rondom de organen en botten of in de ruimtes daartussen bevinden. Een weefsel is een groep cellen met dezelfde bouw en functie. Het lichaam bestaat uit verschillende soorten weefsels. Elk soort weefsel maakt een bepaalde lichaamsfunctie mogelijk. Zo kan longweefsel zuurstof opnemen en spierweefsel spieren doen samentrekken. Tot de weke delen behoren onder meer steunweefsel, spierweefsel en perifeer zenuwweefsel (de uitlopers van het centrale zenuwweefsel). Zwellingen in de weke delen zijn veelal goedaardig, zoals vetbulten. Is de zwelling kwaadaardig, dan is er sprake van een weke delen sarcoom. Weke delen sarcomen komen niet vaak voor: ongeveer 1,5% van alle soorten kanker zijn weke delen sarcomen.
Weke delen sarcomen kunnen op allerlei plaatsen in het lichaam ontstaan. Het meest komen ze voor in de benen (40%) – waarvan driekwart in de bovenbenen – in de borst en de buikwand (25%), in de armen (15%) en in het hoofd/halsgebied (15%). Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 590 mensen een weke delen sarcoom vastgesteld. De ziekte treft vrijwel evenveel mannen als vrouwen. Een weke delen sarcoom ontstaat als tijdens de ontwikkeling van steun-, spier- of perifeer zenuwweefsel de celdeling ontspoort. Een weke delen sarcoom ontstaat niet uit steun-, spier- of perifeer zenuwweefsel maar lijkt op cellen van een van die weefsels.
Er zijn veel soorten weke delen sarcomen. De sarcomen zijn ingedeeld naar het soort cellen waarop ze lijken of waaruit ze bestaan. De meest voorkomende soorten zijn:
Bron: Novartis Oncology (2015)

 

Meer over weke delen sarcomen
Kanker wie helpt |  Over weke delen sarcomen
Antoni van Leeuwenhoek| Sarcomen
Kanker.nl  | weke delen sarcomen
Novartis | sarcomen